uitgelicht
collectie-
stuk
20 oktober 2022
19.30-21.00 uur

20 oktober 2022, 19.30 uur
De Drvkkery, Markt 51, Middelburg

Het KZGW en boekhandel de Drvkkery zijn er trots op dat de schrijfster Agnita de Ranitz op donderdag 20 oktober naar Middelburg komt om te vertellen over haar boek Clara, de eerste neushoorn in Nederland.

Als Douwe Mout in 1740 kapitein wordt op een VOC-schip en daarmee in Bengalen arriveert, verandert zijn leven op slag als hij oog in oog komt te staan met een jonge neushoorn. Hij besluit het dier mee te nemen naar De Nederlanden, maar heeft geen idee wat hij zich daarmee op de hals haalt.

Bij een bevriende drukker in Leiden laat hij affiches maken om betalende bezoekers naar kermissen en jaarmarkten te trekken. Nieuwsgierigen stromen toe om het in die tijd nog onbekende dier te bewonderen. Geleerden bestuderen haar nauwkeurig en kunstenaars raken gefascineerd door elke plooi.

Al gauw blijkt dit voor Douwe een lucratieve bezigheid en neemt hij ontslag bij de VOC. Dan wordt het ook tijd om de grens over te trekken. Behalve boeren en burgers maken ook bepruikte en geparfumeerde edellieden en vorsten hun opwachting bij het monstrueuze dier. Zo reist Douwe Mout zeventien jaar lang met Clara door Europa en wordt de neushoorn een hype, een fenomeen dat je gezien moet hebben.


Rijksmuseum
Het verhaal is zo bijzonder, dat het Rijksmuseum in Amsterdam heeft besloten om van 30 september 2022 tot 15 januari 2023 in de Philipsvleugel een tentoonstelling te organiseren over Clara: klik hier voor meer informatie. Deze tentoonstelling laat zien hoe nieuwe kennis een wereldbeeld veranderde en welke centrale rol kunst hierin speelde. Hoogtepunt is het levensgrote en ten poten uit portret uit het Staatliches Museum in Schwerin dat Jean-Baptiste Oudry in 1749 in Parijs van Clara schilderde.

Boekhandel De Drvkkery, Middelburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *