uitgelicht
collectie-
stuk

Kraaiennest: het Beleg van Zierikzee

13 februari 2024

Eeuwenlang werd de heerschappij over Zeeland betwist tussen de graafschappen in het Noorden en Vlaanderen in het Zuiden. Na een overwinning op de Fransen in 1302 richten de ogen van de Vlamingen zich op het Noorden. De strijd om Zeeland staat te beginnen. Diverse steden vallen, zelfs tot aan Utrecht toe. Slechts één ‘kraaiennest’ houdt stand: Zierikzee. 

De stad is drie keer belegerd door de Vlamingen maar kon niet worden ingenomen. Uiteindelijk verslaat in 1304 een Frans-Hollandse vloot de Vlaamse vloot op de Gouwe, één van de grootste zeeslagen in de middeleeuwen. Zierikzee wordt ontzet en de overwinnaars, graaf Willem III en Reinier Grimaldi die de Franse vlootvoogd is, maken hun intocht in bevrijd Zierikzee.

De Zeeslag op de Gouwe is daarna jaarlijks gevierd met een Ommegang in Zierikzee op de dag na Sint Laurentsdag. Dit jaar wordt de Ommegang opnieuw geïntroduceerd. Dit vindt plaats in combinatie met een vaste jaarlijkse historische dag die elke tweede zaterdag in augustus zal worden georganiseerd. Afgelopen jaar werd een groot re-enactment spektakel opgevoerd, het was toen was het 700 jaar geleden dat de Vrede van Parijs werd gesloten. Daarmee kwam een einde aan de eeuwenlange strijd tussen Holland en Vlaanderen over het bezit van Zeeland.

Onderstaande video neemt u mee naar de gebeurtenissen in het jaar 1304. Voor meer informatie kijk op de webpagina van Stichting Vrienden Erfgoed Zierikzee.

Afbeelding: Zuidhavenpoort te Zierikzee©Margriet de Boer