uitgelicht
collectie-
stuk

Vitrine
BODEM GRAFKIST

5 juni 2019

<< Terug naar het hoofdmenu


naam: Kistbodem en enkele menselijke resten
nummer: collectie KZGW, EZ: 00067
materiaal: eikenhout
afmeting: 1,95x 36 cm
datering ca.: 750 AD
toelichting: Onderzoek wees uit:
De eiken plank is radiaal uit een boomstam gezaagd (van centrum boom naar schorszijde). Een exacte veldatum is niet te bepalen: er is geen spinthout. Hij is tenminste 318 jaar oud, de jongste jaarring dateert uit het jaar 714 AD. De vroegste kapdatum voor deze boom ligt daarom tussen 733 en 769. Hij komt misschien uit Vlaanderen, maar dat is niet zeker. Vermoedelijk is de plank voor de kist hergebruikt en daarom lijkt een datering voor deze begraving rond 750 na Chr. het meest aannemelijk.

Van het skelet is weinig bewaard gebleven. 14C-onderzoek van een klein stuk van een kaak leverde een datering van 736 en 770 AD. op; dat komt goed overeen met de vroegste kapdatum van de plank. Onderzoek van een tand voor de verhouding van strontium- en zuurstofisotopen geeft aan dat de begraven persoon waarschijnlijk afkomstig was uit de omgeving van Domburg-Oostkapelle.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het onderzoeksproject ‘Investigating the Dead in Early Medieval Domburg’, onder leiding van dr. Letty ten Harkel (Universiteit van Oxford) en drs. Robert van Dierendonck (Erfgoed Zeeland).

– Het KZGW dankt dr. Letty ten Harkel (Universiteit van Oxford) en drs. Robert van Dierendonck (Erfgoed Zeeland) voor het gebruik maken van nog ongepubliceerde gegevens uit het project.
– Het houtonderzoek kon worden uitgevoerd dankzij een subsidie van de Provincie Zeeland vanuit de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie Zeeland, POAZ.
– De 14C-datering is uitgevoerd door Michael Dee en Letty ten Harkel en kon worden uitgevoerd dankzij een subsidie van de Society for Medieval Archaeology.
– Het strontium- en zuurstofisotopen onderzoek is uitgevoerd door Letty ten Harkel en Petrus Leroux en kon worden uitgevoerd dankzij een subsidie van The Viking Society for Northern Research.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *