- Nieuws
- Collectie
- Publicaties
- Jeugd
- Werkgroepen
- Wetenschapsplatform
- KZGW
- Contact
Terug naar Rederijkers in Zeeland
Het gaat goed met het onderzoeksproject Rederijkers in Zeeland. Zo goed dat we onderhand handen tekort hebben om alle opduikende teksten, namen en plaatsen te ordenen en te onderzoeken. We roepen u op om mee te doen.
Ons project staat open voor nieuwe medewerkers. Eisen stellen we niet, het gaat erom dat je interesse hebt in geschiedenis, in Zeeuwse geschiedenis, dat je graag dingen uitzoekt, opzoekt, ontcijfert, systematiseert, analyseert.
Voor de vele grote en kleine projecten die we onder handen hebben, zoeken we mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, oud schrift, taal, literatuur, toneel, muziek, godsdienst, genealogie, webbeheer, sociale media en publicatie.
We werken individueel én in teamverband. We komen op gezette tijden bijeen voor overleg en afstemming. We doen alles gratis en voor niets, er is geen budget.
Je bent binnen het project vrij om te doen wat je leuk vindt, of interessant of noodzakelijk. Je kan begeleid en op weg geholpen worden door andere medewerkers. Meer toelichting op ons project vind je hieronder.
Neem contact met ons op als je mee wil doen.
Het begrip ‘rederijker’ kennen veel mensen wel. Niet altijd in gunstige zin. Er bestaan nogal wat misverstanden over. Ze speelden wel toneel, maar toneelspelers waren ze niet. Ze maakten gedichten, maar dichters vonden ze zichzelf niet. Ze organiseerden feesten en intochten, maar waren geen evenementenbureaus. De rederijkerscultuur is veelvormig.
In alle steden, in veel dorpen waren vanaf pakweg 1450 rederijkers actief, verenigd in plaatselijke rederijkerskamers, ook in Zeeland. Je vond ze van Middelburg tot Hengstdijk, van Zierikzee tot Biervliet. Sommige bestaan nog steeds. De Vlaamse en de Hollandse rederijkerscultuur zijn inmiddels goed gedocumenteerd. De Zeeuwse wordt sinds 2011 aangepakt door vrijwilligers die samenwerken in het Project Rederijkers in Zeeland.
Doel van het project is zoveel mogelijk aan het licht te brengen van die eertijds levendige rederijkerscultuur in Zeeland. Van de kamer van Veere is een enorm archief beschikbaar, van die van Kruiningen niet meer dan een enkele notitie in een rechterlijk archief. Van sommige kamers is heel veel, van andere erg weinig overgeleverd. We brengen dat aan de oppervlakte om te weten te kunnen komen wat ze deden, wat ze wilden, wie ze waren. De rederijkerscultuur is belangrijk om te onderzoeken, omdat ze een stevige rol speelde in de hervormingsdebatten van de 16e eeuw, maar ook omdat ze de opmaat vormt voor de latere genootschapscultuur en van wat we nu de kennissamenleving noemen.
We zoeken in archieven, ook buiten Zeeland, ook buiten Nederland. In liederenbundels, verzenboeken, stadsrekeningen, schepenakteboeken, rechterlijke en kerkelijke archieven. We fotograferen wat we vinden. We transcriberen teksten, veelal handschriften, tot Word-bestanden. We interpreteren die teksten. We proberen een beeld te vormen van plaatselijke rederijkerskamers, van individuele rederijkers en van hun netwerken.
We worden geleid door prof. dr. Arjan van Dixhoorn, historicus, en prof. dr. Bart Ramakers, neerlandicus. Het is voor alle deelnemers in het project vrijwilligerswerk, ook voor de projectleiders. De deelnemers doen dus wat ze leuk vinden om te doen, of interessant, of noodzakelijk. In werkgroepen en individueel. Je kunt in archieven speuren, teksten transcriberen en analyseren. Je kunt levenslopen van rederijkers reconstrueren, hun netwerken in kaart brengen. Misschien wil je dit soort dingen eerst leren. Dat kan natuurlijk, het Zeeuws Archief geeft van tijd tot tijd cursussen in het ontcijferen van oud schrift. En heel veel is ook al doende te leren. We werken samen in groepen, er is altijd iemand beschikbaar die je op weg helpt bij wat je wil doen.
Je kunt de website voeden met blogs over je resultaten. Er is voldoende materiaal voor een artikel over een tekst of een rederijker, voor een bachelor- of masterscriptie en zelfs voor een promotieonderzoek.
Stuur dan een mail naar de redactierederijkerszeeland@gmail.com.
Wil je een blog schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen? Download dan onze bloginstructie met handige tips en voorbeelden.
Enkele voorbeelden van activiteiten van onze projectmedewerkers
Voor inlichtingen, aanmeldingen of een oriënterend gesprek kun je contact opnemen met een van de volgende projectleiders en -medewerkers of met de redactie van de projectgroep:
Prof. dr. Arjan van Dixhoorn I a.vandixhoorn@ucr.nl
Prof. dr. Bart Ramakers I b.a.m.ramakers@rug.nl
Jan van Loo (Zeeuws-Vlaanderen) I jvloo65@gmail.com
Bram le Clercq (overig Zeeland) I obwclq@gmail.com
Redactierederijkerszeeland@gmail.com Redactie projectgroep Rederijkers in Zeeland
Laatst bewerkt 25 maart 2024.