Uit-
gelichte
foto

Schenking: Aquarel van Frans Naerebout

14 maart 2022

Menig jongmens heeft in Vlissingen les gehad van Frans Naerebout (1915-1988) en van hem leren tekenen, of op zijn minst leren kijken. Herinneringen aan hem gaan meestal over buiten tekenen, over sigaren, over eigenzinnige denkbeelden en veel vrijheid. Dat die vrijheid in het lokaal soms uitmondde in chaos, deerde eigenlijk niemand. Hij kwam in 1962 werken aan de toenmalige HBS.

Bijna iedereen herinnert zich hem. Een citaat uit het boek dat ter ere van zijn nagedachtenis in 2015 uitkwam: “Ik herinner mij een grote kastruimte met een tribunevormige opbouw van tekentafels, de geur van houtskool en het geknisper van vers tekenpapier. Of vergis ik mij… en droomde ik slechts dat ik me daarin de Brouwenaarstraat in een van de romantische ateliers van één of andere Parijse Academie des Beaux-arts waande om daar de mooiste dames van de Folies Bergère te schetsen.” Ander citaat: “… Vrijheid, experimenteren en plezier. Een ontsnapping uit de routine. Hoewel het tekenen achteraf gezien voor mij als architect veel serieuzer is gebleken dan ik mij toen realiseerde. …. onderwerpen met ruime vergezichten en verlangens naar……”

De aquarel (papier op hout) die in het bezit van het KZGW kwam door mevrouw C. Arendsen is tekenend voor Frans Naerebout, Vlissingen, de Sint Jacobstoren, het witte torentje van de zeevaartschool, de oranjemolen en altijd zee ergens op de achtergrond.

Bij een groter publiek was Frans Naerebout bekend van de afbeelding van schepen op plaatjes die je bij de shag van captain Grant kreeg of bij de beschuit van Hooimeijer en zonen. Overal stonden schepen op, vaak verzon hij de schepen zelf. Het waren futuristische schepen met zeilen die er uit zagen als zonneschermen of parapluzeilen. Tot aan zijn dood in 1988 bedacht hij ‘zeilschepen van de toekomst’. Tegenwoordig worden dit soort toepassingen – eindelijk – gebruikt om energie te sparen op schepen die over grote afstand varen.

Veronica Frenks

Verder lezen: Joost Bakker, Frans Naerebout (1915-1988 ‘Schilder aan de Schelde. Vlissingen, 2015.
Foto Frans Naerebout (Stichting Schilder Frans Naerebout).

Reacties

Eén reactie op “Schenking: Aquarel van Frans Naerebout”

  1. Wim van Drongelen schreef:

    Met veel plezier denk ik aan de tekenlessen, ook vaak buiten a.d. boulevard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *