Uit-
gelichte
foto

Oud-mosselvisser Wim Schot overleden

3 februari 2019

Op 28 januari 2019 overleed op 91-jarige leeftijd Wim Schot BWzn, oud-mosselvisser uit Zierikzee, een bijzonder mens met zo veel belangstelling voor zijn medemens, omgeving, historie en wetenschap. De herdenkingsdienst vond plaats precies 66 jaar nadat hij in de eerste dagen van de Watersnoodramp van 1953 met zijn neef Jan tientallen mensen in de ondergelopen polders met een roeiboot had gered.

Met zijn mosselkotter ZZ8 viste Wim met zijn broer Jaap op fossielen in de Oosterschelde voor het Genootschap Kor en Bot. Museum Naturalis in Leiden heeft op die manier een grote en belangrijke collectie fossielen opgebouwd. De broers kregen hiervoor in 1985 de zilveren penning van de Universiteit Leiden.

De eerste fossielen, gevonden in 1950, wekten verwondering. Een opmerkelijk stuk werd naar het Zeeuws Genootschap gestuurd om nadere uitleg. In de oude collectie van het Genootschap bevonden zich al in de negentiende eeuw door Arnemuidse vissers meegebrachte fossielen, die waren aangekocht door J.C. de Man. Via Piet van Beveren, conservator van het Stedelijk Museum Zierikzee, en schoolmeester J.M. de Nooijer, correspondent van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, kwam het bij conservator P.J. van der Feen in Middelburg. Het bleek een tand van een uitgestorven reuzenhaai te zijn.

Deze haaientand vormde het begin van een generatie-op-generatie vissen voor de wetenschap met een Zierikzeese mosselkotter. De broers Schot legden daarmee de basis voor belangstelling voor en kennis van fossielen in Zeeland en het prehistorisch landschap. Na zijn pensionering ging Wim als gast mee met zijn zoon Jaap op de jaarlijkse fossiele-bottentocht voor het Zeeuws Genootschap vanaf 1996 naar de Westerschelde. Het Genootschap heeft zo een omvangrijke en waardevolle collectie fossielen van vooral zeezoogdieren bijeen kunnen brengen.

Tijdens de herdenkingsdienst werd vanuit Naturalis het belang van de unieke fossiele-bottentochten op de Oosterschelde en de Westerschelde, en de rol van de familie Schot daarbij, nog eens onderstreept. Het Zeeuws Genootschap kan zich daar alleen maar bij aansluiten.

Erik van der Doe

Wim Schot en zijn vrouw Ineke krijgen uitleg van conservator Mark Bosselaers bij de gevonden fossielen in de Westerschelde, 2006. (Foto’s Lex Kattenwinkel, Freddy van Nieulande)

Wim Schot en zijn vrouw Ineke krijgen uitleg van conservator Mark Bosselaers bij de gevonden fossielen in de Westerschelde, 2006. (Foto’s Lex Kattenwinkel, Freddy van Nieulande)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *