- Nieuws
- Collectie
- Publicaties
- Jeugd
- Werkgroepen
- Wetenschapsplatform
- KZGW
- Contact
In de eerste week van september verscheen de nieuwe editie van Tijdschrift Zeeland. Iets eerder dan normaal, omdat we deze uitgave wilden overhandigen aan de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, die op 4 september te gast was bij het KZGW. Waarom? Dat kunt u hier lezen.
Dan nu over deze nieuwe editie. In zijn voorwoord schrijft hoofdreadcteur Jan van Damme: “Vrijdag 11 oktober 2024: opening Nieuwe Sluis Terneuzen. Heel Zeeland heeft die datum ongetwijfeld al met rood omcirkeld. Eigenlijk zal heel Nederland dat hebben gedaan. En zeker ook Vlaanderen. Een spiksplinternieuwe toegangspoort naar de haven van Gent, daar mag de vlag voor uit. De officiële ingebruikname van de Nieuwe Sluis Terneuzen is de afronding van een megaproject dat de gemoederen al vrijwel de hele 21ste eeuw bezig houdt.
In dit septembernummer van Tijdschrift Zeeland laten we de Nieuwe Sluis zien. Veel beton, staal en baggerwerken. Maar ook de menselijke benadering van projectdirecteur Eric Marteijn. En hoe kwamen de Vlamingen en de Nederlanders tot een vergelijk over de bouw van een voor Vlaanderen cruciale sluis op Nederlands grondgebied? Dat vertellen Wivina Demeester en Rein van der Kluit, twee hoofdrolspelers in dat proces. Verder leest u hoe Gent vroeger een zeehaven werd en hoe elke verbreding en verdieping van die verbinding werd gemunt. En we varen naar Parijs, met de MS Oostenwind.
In de afdeling met essays ontmoet u het Zeeuws Meisje, het margarinemerk dat ook na 130 jaar nog van geen wijken weet. Wie herinnert zich niet de reclamekreet: ‘Geen cent te veel, hoor.’
De Vlissingse Betje Wolff (1738-1804) staat bekend als een eigenzinnige schrijfster die in de roerige patriottentijd van zich deed spreken. Biografe Marita Mathijsen gaat in op de band van Betje Wolff met Zeeland.
Op het schorretje van de Kaloot ontdekten Zeeuwse entomologen in 1999 een nieuwe vliegplaats van de schorviltbij, een soort die al gedurende enkele decennia wereldwijd niet meer was waargenomen. Die herontdekking was aanleiding voor een uitgebreid en spraakmakend onderzoek. Jeroen Windmeijer is dit jaar de schrijver van het Geschenk van de 30ste editie van de Week van het Zeeuwse Boek. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met de auteur die naam maakt met religieus-historische thrillers.
Corine Nijenhuis – winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs 2023 – blikt vanaf haar in 1901 gebouwde Zeeuwse klipper Alfons Marie terug op de tijd toen de bieten nog per schip naar de suikerfabrieken werden gebracht. De vaartochten over de open zeearmen waren nooit zonder risico’s. Netflix gaat het winnen van het boek, zo kwam John Louws afgelopen jaar breed in het nieuws. Wat bezielt iemand die zijn hele leven bij zijn studenten het lezen heeft gepromoot, om een essay te schrijven met die titel?
Fotograaf Jeroen Hofman scheert als een vogel over Zeeland. Zo zien we onszelf terug in een verrassend patroon van water en land. Met poëzie op de Terneuzense vloedlijn en boekbesprekingen die tot lang lezen uitnodigen zwaaien we de zomer uit.”