- Nieuws
- Collectie
- Publicaties
- Jeugd
- Werkgroepen
- Wetenschapsplatform
- KZGW
- Contact
Beste lezer,
Klik voor de jaargangen 1991-2021
In deze aflevering van het Tijdschrift Zeeland duiken we in de Rechtbank van Middelburg.
Het idee om dat te doen komt van Pieter Ippel (1953). Hij was van 2005 tot 2019 als hoogleraar rechtsgeleerdheid verbonden aan het Middelburgse University College Roosevelt (UCR). De afgelopen jaren was hij betrokken bij initiatieven om de voor velen uit het zicht verdwenen rechtbank weer dichter bij de burgers te brengen. In 2019 publiceerde hij Het landschap van het recht.
Een reisgids ‘voor iedereen die in kort bestek een helder overzicht van de hoofdlijnen van ons recht en rechtsbedrijf wil krijgen’. In dit tijdschrift zegt hij: ‘Het recht moet wortel schieten en (h) erkend worden in de samenleving: het is óns recht en het is ook ónze rechtbank!’
Ons recht en onze rechtbank: dat zijn de uitgangspunten van de serie artikelen in het eerste deel van dit nummer. Daarmee hopen we de deur van de rechtbank voor u open te zetten. In het artikel ‘De Zeeuwse rechtbank: open en gesloten’ vertelt Pieter Ippel aan de hand van observaties tijdens zittingen wat er nu eigenlijk gebeurt binnen de muren van het zachtgele, van een grijze kop voorziene gebouw bij de Schroebrug in Middelburg. Nancy van Spronssen is sinds 1 januari de Zeeuwse Regelrechter, zij kan in heel Zeeland ter plekke recht spreken, van Bruinisse tot Hulst, van Renesse tot Aardenburg. In een vraaggesprek zegt ze: ‘Het is de moeite waard om te proberen van de Zeeuwse rechtbank meer ‘onze’ rechtbank te maken.’ Strafrechters Anne Schelte Beduin en Jan Hopmans geven een beeld van hun werk in de dagelijkse praktijk. Pieter Ippel schetst verder de achtergrond van het proefproject Samen Recht Vinden en hij gaat in gesprek met Maarten Steenbeek, oud-president van de Rechtbank Middelburg en de Rechtbank Breda en oud-voorzitter van het Zeeuws Genootschap.
Na het dossier duiken we in de wereld van de verbeelding. De Zeeuwse theatergroep Flup & Ju Bedrijf bestaat een halve eeuw. Artistiek leider Rob Maaskant blikt terug op de 3200 voorstellingen en concerten die hij met de groep realiseerde, toerend door heel Europa en Venezuela. IJzer, water, vuur, veel vuur.
We nemen u deze zomer ook mee naar het strand. Het groene strand, wel te verstaan. In Zeeland hebben tot nu toe drie stranden de officiële status van ‘groen strand’ gekregen: Oranjezon, De Verklikker op Schouwen en het strand van Neeltje Jans. Zeeuwse natuurman Chiel Jacobusse laat zien wat niet verstoord zand en zout water te bieden hebben.
Het vernieuwde Maritiem Muzeeum in Vlissingen opent begin juni de deuren. We zagen de timmerlieden en behangers aan het werk en hoorden van directeur Onno Bakker en hoofd collectie Pol Verbeeck dat u er als bezoeker straks wordt meegenomen in een verhaal van scheepsbouw, zeereizen, handel, slavernij en onderwaterarcheologie: een avontuur voor jong en oud.
De basis van de verdwenen familienaam Fak Brouwer is gekoppeld aan de erfenis van een zilveren snuifdoos in 1793. Aart de Veer, kleinzoon van de laatste Fak Brouwer, beschrijft de lotgevallen van een bijzondere Walcherse familie.
Anneke van der Feer (1902-1956) was een sociaal gedreven kunstenares, ze schilderde een aantal jaren in Veere. Naar aanleiding van de expositie van haar schetsboeken in museum het Warenhuis in Axel schetst voorzitter André Stufkens van de Europese Joris Ivens Stichting haar portret in woorden. Pantoffelheld Jan de Wasscher en ander moois uit de collecties van het Genootschap maken samen met de boekrecensies dit zomernummer rond.
We wensen u veel leesplezier!
Jan van Damme, hoofdredacteur
Afbeeldingen:
1. Voorblad: Nancy van Spronssen, regelrechter. Foto Rechtbank Zeeland-West-Brabant.
2. Rechtbank impressie. Foto Nancy van Spronssen.
3. Locatietheater: De tuinen van Alice’, Oostkapelle 2004.
4. Wandelaars in het krekengebied van Ouwerkerk. Foto Chiel Jacobusse.
5. Zeeuws Maritiem Muzeeum, Onno Bakker (l) en Pol Verbeeck. Foto Peter van den Hooven.
6. Snuifdoos Pieter Fak. Foto Zeeuws Museum)
7. Anneke van der Feer, Zelfportret, 1938, olieverf op doek. Coll. Stedelijk Museum, Amsterdam.
8. Detail uit: Ziet, kinderen, wat nu is geschied, / Van de Wasscher met zijn Griet. Philippus Jacobus Brepols, Turnhout, 1800-1833. Amsterdam, Rijksmuseum.
9. Koperen fundatieplaat uit 1509, G2607. Foto Ivo Wennekes.
10. Boekrecensies