Uit-
gelichte
foto

Zeeland700: Vijf universiteiten uit Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg over het belang van de Vrede van Parijs uit 1323

14 oktober 2023

Het Zeeland-700 project ging zaterdag 14 oktober de grens over. Archives Départementales du Nord’ in Lille had in het kader van de herdenking van de Vrede van Parijs in 1323 en de grote invloed hiervan op de ontwikkeling van de Schelderegio en Zeeland, het KZGW gevraagd om hierover een gezamenlijk congres te organiseren.

Het onderwerp neemt in Frankijk en België al jaren een belangrijke plaats in in de onderzoeksprogramma’s. In Nederland en vooral ook Zeeland was dat tot nu toe veel minder. Vandaar dat het KZGW er dit jaar en ook  de komende jaren  aandacht aan  besteedt. Het congres vond zaterdag 14 oktober plaats in Lille. De voertaal was Frans, met simultane vertaling naar het Nederlands.

Aan het congres namen maar liefst vijf universiteiten mee: Lille, Nantes, Brussel, Luxemburg en Utrecht. Er waren 12 sprekers. Het KZGW leverde er drie: dr. Arjan van Dixhoorn, dr. Peter van Druenen en drs. Jurrian Bazen. Het congres zal in 2024 uitmonden in een Frans- en Nederlandstalige wetenschappelijke bundel. Voor onze partner ‘Archives Départementales du Nord‘ was het de eerste keer dat er op deze manier internationaal werd samengewerkt. Beide partijen hebben uitgesproken dat de  samenwerking zal worden doorgezet.

Hiermee haalt het KZGW een flink stuk geschiedenis terug: in de periode van oprichting was meer dan de helft van de leden afkomstig uit provincies buiten Zeeland. Daarnaast kwamen er maar liefst 30 leden uit het buitenland, waaronder Frankrijk.

Klik hier voor het programma (Nl)
Klik hier voor het programma (Fr)


In 2023 is het 700 jaar geleden is dat de Vrede van Parijs werd gesloten. Bij deze vrede werd voor het eerst de onafhankelijke titel ‘graaf van Zeeland’ vastgelegd, bekrachtigd door onder meer de Franse koning en de Duitse keizer.


Het feestjaar 2023 ‘Vrede van Parijs 1323 / Zeeland700’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

~

~

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

~

~

~