uitgelicht
collectie-
stuk

In gesprek met Tilly Stroo

19 november 2021

Tilly Stroo, netwerker voor een mooiere planeet: ‘Zeeland kan heel de wereld aan!’

Iemand die de kunst van het netwerken verstaat? Ga dan eens op de koffie bij Tilly Stroo. Dit bestuurslid van de Commissie Jeugd van het Genootschap zet zich onder meer in om jongeren, leerlingen, studenten en sporters wereldwijd met elkaar te verbinden op het gebied van klimaatproblematiek en energietransitie.

‘Ik zit nu in Dubai’, klonk het bij de eerste poging om tot een afspraak te komen. Een tweede poging kwam bij Tilly terecht in een hotelkamer elders, net terug van een andere meeting. Het is soms de dynamiek van een netwerker met een missie, namelijk ’de wereld een stukje mooier maken’ zoals ze zelf zegt. Toch is Tilly bescheiden, al schroomt ze niet om als  Zeeuwse én mondiaal én zelfbewust, haar plaats in te nemen. Daarover straks meer.

Tilly is bij de Commissie Jeugd van het Genootschap aangehaakt omdat er een  projectleider gevraagd werd voor de Young Energy Society Challenge, een prijsvraag die alle Zeeuwse jongeren uitdaagde om met creatieve oplossingen te komen voor de overstap naar duurzame energie in de provincie. Dat alles in de Genootschapstraditie van breed kijken, vrij denken en probleemoplossend werken.

Ze heeft iets met jongeren. Waarom? Wel:  ‘De jeugd is onze toekomst en het gaat ook over hún toekomst. Er zijn heel veel uitdagingen waar de wereld voor staat. De jongeren weten heel goed wat er speelt, hebben een enorme passie en zij zijn in staat om bij ons gedragsveranderingen te bewerkstelligen.’ stelt ze enthousiast.

Inmiddels is binnen de Commissie Jeugd ook het project WIJZ (Wetenschap, Interactiviteit, Jongeren Zeeland) gestart, met als speerpunt een dating-app die gericht is om contact te maken met een voorwerp uit de collectie, samen met andere scholieren en studenten, van lokaal tot wereldwijd. De wens om objecten uit de collectie meer in onderwijssituaties te integreren heeft geresulteerd in een pilot waarin Zeeuwse docenten en leerkrachten participeren en waarvan Mira Weber de aanjager is.

Naast haar werk voor de Commissie  doet Tilly nog veel meer. Zo is ze oprichter van de Dutch Wavemakers, waarin ze jongeren met passie voor water en energie samenbrengt in wereldwijde communities in de ambiance van de (in)ternationale watersport. Hier ligt voor Tilly de  kans om zich in te zetten voor het klimaat, klimaatadaptie en energietransitie. ’We staan voor zo veel wateruitdagingen. We hebben veel meer jonge ambassadeurs nodig  en hebben hiervoor speciaal een programma ontwikkeld, waarmee we door wetenschap aan sport te koppelen, een brede doelgroep bereiken’, zo verwoordt ze haar inspirerende visie. Ze speelt daarbij vooral de rol van aanjager, netwerker en inspirator en wat de laatste rol betreft op een verrassend positieve manier. ’Ik ben niet zo van het demonstreren, maar wel van het verbinden en de handen uit de mouwen steken . Al die boze gezichten ben ik heel erg beu’, zegt ze en ‘stel dat je boos bent op een vervuilende organisatie, ga daar dan werken’. En: ‘We stellen bewust, wees niet bang, je bent veilig en beschermd en vanuit dit positieve vertrekpunt willen we werken aan de oplossingen’.

Hiermee verbonden zit ze ook in een privaat publieksconsortium dat tot doel heeft de komende Olympische Spelen van Parijs de meest circulaire spelen ter wereld te maken, met als speerpunten water, energie en voeding.
De Zeeuwse  is daarnaast ook Projectmanager Energy Port Zeeland, een platform dat er voor zorgde dat Zeeuwse bedrijven kunnen meeprofiteren van de windparken voor de kust.

Het zijn zo maar wat voorbeelden van de vele netwerken waarin Tilly zich bevindt en het is niet verwonderlijk dat Buitenlandse Zaken soms ook een beroep op haar doet.
Haar geheim: ‘ja, ik ben een mensen-mens, een verbinder en ik zie ook heel snel kansen. ‘Practise what you preach’ is zo belangrijk en daarnaast zijn loyaliteit en trouw sleutelwoorden. Maar als het loopt dan kan ik een project ook wel weer loslaten’.

Graag zet ze Zeeland neer als dé provincie voor schone energie en dé mooiste  provincie op het gebied van water. ‘Ik zie mij graag als Zeeuw én als wereldburger. Zeeland is namelijk de poort naar Europa. Antwerpen, Parijs, maar ook  Rotterdam en Den Haag liggen zo dichtbij. Wij moeten ons als Zeeuwen  groter maken. We kunnen namelijk heel de wereld aan.’
En in dit perspectief heeft Tilly ook tot taak het Genootschap aantrekkelijker te maken voor jongeren. Dit lijkt in hele goede handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *