uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: Prijspenning Zeeuwsche Bakkerijtentoonstelling Middelburg 1914

16 juli 2024

Van 4 t/m 9 mei 1914 werd in het Schuttershof te Middelburg de ‘Zeeuwsche Bakkerij Tentoonstelling’ georganiseerd. Voor het grote publiek was er van alles te zien, van bakkerijmachines tot ingrediënten als krenten, rozijnen en sukade. De entree bedroeg 25 cent. De tentoonstelling viel samen met de feesten ter gelegenheid van 100 jaar herwonnen onafhankelijkheid op 4 mei. Bezoekers konden op die dag ook genieten van optochten, vuurwerk, versierde en verlichte straten en een etalagewedstrijd. De verwachte toeloop was van dien aard dat extra treinen werden ingezet.

Prijzen in de vorm van geld of medailles waren ingesteld door leveranciers van bakkersingrediënten. Voor deelnemende bakkerijen gold wel dat hun baksels met deze producten gebakken moesten zijn. Zo was er ook een verguld zilveren, zilveren en bronzen medaille beschikbaar voor waterbrood dat gebakken was met bloem van de firma E. en W. Bouwman uit Rotterdam. Het bronzen exemplaar is nu aan het KZGW geschonken door mevrouw Terwiel-Kuneman uit Heemstede. Zij stamt af van de bakker J.F. Kuneman uit Rilland die de prijs heeft gewonnen.

De penning heeft een diameter van 50 millimeter en weegt 38 gram. Op de voorzijde is een bakkersoven te zien waar een bakker zijn brood inlegt. Op de achterzijde tussen een stralende ster en een prijstak de tekst AANGEBODEN DOOR E. EN W. BOUWMAN ROTTERDAM. Aan de rand ZEEUWSCHE BAKKERIJ TENTOONSTELLING / MIDDELBURG MEI 1914.