- Nieuws
- Collectie
- Publicaties
- Jeugd
- Werkgroepen
- Wetenschapsplatform
- KZGW
- Contact
Uit-
gelichte foto
Onlangs kon op Catawiki voor een luttel bedrag een uitgebreid verslag uit de notulen van de vergadering van 5 juni 1723 van de gedeputeerden van Holland en Westfriesland worden gekocht. Deze publicatie is interessant omdat hierin weer eens wordt bevestigd dat Zeeland niet altijd als gehoorzaam jongetje met de andere provincies optrok. Het is duidelijk niet bedoeld als een algemeen pamflet maar zonder drukkersvermelding en adres rechtstreeks bedoeld voor de Staten van Zeeland en de andere belanghebbenden.
In genoemde vergadering werd gesproken over de deliberatie in de Provincie van Zeelandt, raakende het houden van de Steeden Vlissingen ende Veere buyten Vassalagie. Dat betekende dat de staten van Zeeland van mening waren dat genoemde steden niet zonder meer moesten bijdragen in de kosten voor de republiek. Als argument werd aangevoerd dat die steden eigendom waren van de prins, als markies van Veere en Vlissingen. In Zeeland was daar in seer haatelijcke expressien over gesproken. Alle andere provincies droegen in soortgelijke gevallen wel bij en betoogden in hun missiven naar de staten van Holland dat zij uit het verleden geen voorvallen kenden die een uitzondering maakten voor Vlissingen en Veere. Ook de landgraaf van Hessen-Cassel en Douariere van Nassouw hadden een brief van die strekking gezonden.
In vijftien foliovellen worden vervolgens allerlei argumenten vóór aangedragen. Zelfs wordt een passage uit de Chronyck van Boxhorn aangehaald over de stad Tholen die verpand was aan de heer van Bergen op Zoom en via hem in de staten van Zeeland vertegenwoordigd was. Veere en Vlissingen waren door de koop door de prins rechtstreeks in de staten vertegenwoordigd maar daardoor niet vrijgesteld van de herendiensten.
Vlissingen en Veere zullen wel morrend akkoord zijn gegaan in het belang van de republiek.
Propositie by de Heeren Gedeputeerden van de Provincie
van Hollandt ende West-Vrieslandt, raakende de Steeden
Vlissingen en Veere. 1725