Uit-
gelichte
foto

22 mei: Algemene Ledenvergadering mét toneel

14 april 2024


Op woensdag 22 mei 2024 vindt de Algemene Ledenvergadering van het KZGW plaats in de ZB Bibliotheek van Zeeland, aanvang: 19.00 uur.

Na de pauze kunt u genieten van een eenakter met historische lading: Dansen op Der Boede van Stichting Valreep met Wilma Selen. Tekst en regie: Rens Schot.

Schrijf u nu alvast in of stuur een mail naar info@kzgw.nl.


Dansen op der Boede
Het stuk gaat over Martien Beversluis, NSB-burgemeester van Veere, begin jaren ’40. In Dansen op der Boede kijkt zijn vrouw terug en spreekt zich uit; over haar man, over zichzelf, over goed en fout in de oorlog. Een ontroerend verhaal waarin het complexe leven van personen verweven wordt met de historie van Zeeland.

Jo Verstraate
Jo(hana) Verstraate is de dochter van de sluiswachter in Veere. Maar in de provincie Zeeland, en ook daarbuiten, oogt ze roem als Dignate Robbertz, een van haar pseudoniemen. Ze schrijft populaire streekromans over mensen en gebeurtenissen in het Zeeuwse land (met name Walcheren): Jikkemien, Man te Roer, Volk van Bazalt, Govert, De heks van Veere. Jo Verstraate trouwt met een man die start als gematigd protestant, maar daarna socialist, communist, gereformeerd, nsb-er, sympathisant van de germaanse ss, katholiek en antroposoof wordt: Martien Beversluis.

Martien Beversluis
Hoewel van oorsprong geen Zeeuw, woonde Martien Beversluis een groot deel van zijn leven in de provincie Zeeland, in Veere om precies te zijn.  Voor velen was en is de schrijver/publicist/activist Martien Beversluis een opportunist, die met alle winden meewaait op zoek naar fortuin. In de Tweede Wereldoorlog speelt Beversluis – als burgemeester van Veere en Vrouwenpolder – geen fraaie rol. Maar ook Jo (Martiens tweede echtgenote) is niet onbevlekt, gezien haar bijdragen in De Zeeuwsche Stroom, het partijblad van de NSB. De schrijfster presenteert haar nieuwste boek, De Ulekop – maar de aanwezigen zijn vooral geïnteresseerd in de relatie tot haar echtgenoot, kort geleden gestorven. In de monoloog Dansen op Der Boede spreekt zij zich uit. Over hem. Dus over zichzelf.  Hun persoonlijk leven was, zacht gezegd, nogal turbulent en met name dat van Martien Beversluis springt in het oog:
wat is dit voor man? Een opportunist? Een windvaan zonder ruggengraat? Ordinaire meeloper?

Stichting Valreep
Theater is een belangrijk medium, juist om emotionele processen in beeld te brengen. In een theaterspel spreken de hoofdrolspelers zelf, reageren ze op de omstandigheden en delen ze ook hun twijfels. Stichting Valreep ontwikkelt en speelt toneelvoorstellingen met een Zeeuwse achtergrond.

Schrijf u nu alvast in

Locatie: ZB Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg

 

Afbeelding: Han van Meegeren, Dubbelportret van Jo Verstaate en Martien Beversluis, 1942