Uit-
gelichte
foto

Online exposities

‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’

In samenwerking met het Nationaal Archief (NA) in Den Haag en Biblioteca Nacional in Rio de Janeiro, heeft KZGW de virtuele expositie ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ samengesteld.

WIC in Zeeland en Brazilië

De Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) werd, in navolging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), in 1621 opgericht. Net als in de VOC had Zeeland een eigen kamer in de WIC. Na Amsterdam was de kamer Zeeland de een na grootste met een totaal aandeel van ongeveer 2/9. De bewindhebbers kwamen bijeen in het Oost-Indisch Huis in Middelburg.

De Staten-Generaal verleenden de WIC het monopolie op de handel en de kaapvaart in het Atlantische gebied. Na een bloedige strijd met Portugal kreeg ze grote gebieden van Brazilië in handen. Onder leiding van gouverneur Johan Maurits van Nassau-Siegen werd vanaf 1636 de kolonie Nederlands-Brazilië (Nova Holanda/Nieuw-Holland) gestaag uitgebreid. Tot slaaf gemaakten uit Afrika werden op de suikerplantages in Nieuw-Holland te werk gesteld. In 1654 werden de Nederlanders definitief uit Brazilië verdreven door de Portugezen.

Klik op een van de afbeeldingen om naar het betreffende object in de online expositie te gaan.

 

Getuigen van een gedeeld verleden

Archieven, prenten, boeken en andere objecten zijn te vinden in de collecties van het KZGW, Biblioteca Nacional in Rio de Janeiro en het NA in Den Haag.  Ze zijn samengebracht in de unieke online tentoonstelling ‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’. Zij vertellen de gedeelde geschiedenis met Brazilië van het prille begin tot het einde van het Nederlandse tijdperk in Brazilië.

 

‘Zeeland en de West-Indische Compagnie’ is online te zien vanaf 1 oktober 2022.

 

Klik op de grote afbeelding om naar het complete overzicht van de online tentoonstelling te gaan

 

Afbeeldingen klein: Willem Usselinx. Koopman te Middelburg, oprichter van de West-Indische Compagnie.
Wolharige vleermuis die als verstekeling een gedeelte van driehoeksvaart
van de
WIC meemaakte van Angola,
via Midden-Amerika en uiteindelijk naar West-Europa.
Lofdicht op admiraal WIC Joost Bankert.
Klokje buitgemaakt bij de verovering van de Spaanse zilvervloot in de baai van
Matanzas (Cuba) in 1628 en door admiraal Witte de With meegenomen naar Zeeland.