- KZGW
- Nieuws
- Jongeren
- Collecties
- Publicaties
- Werkgroepen
- Video’s
- Contact
Bevat o.m. P.K. Domisse, Onderzoek naar de eerste omwalling en omgeving der stad Middelburg. 208 pagina’s.
Bevat o.m. D. de Rijcke, Huibert Jacobus Budding en zijn kring (1834-1839). Eene bladzijde uit de geschiedenis van de Afscheiding in Zeeland, uit oorspronkelijke bescheiden; N.Japikse, De prins van Oranje en de Schotse stapel te Vere in 1668. 173 pagina’s.
Bevat o.m. R. Fruin, Stukken betreffende den stormvloed van 1530; Brieven door de Zeeuwsche afgevaardigden te Delft aan de Staten van Zeeland gezonden na den moord, gepleegd op prins Willem I . 176 pagina’s.
Bevat o.m. R. Fruin, De oorsprong der familie Van Borssele van der Hooghe (nalezing); R. Fruin, De abten van Middelburg, vermeld in het necrologium der Abdij van Park; R. Fruin, Margriete van Aersselle; C. de Waard, Jacob van Deventer’s kaart van Zeeland. 161 pagina’s.
Bevat o.m. F.E. baron Mulert, Scheepsjournaal, gehouden op het schip Tienhoven tijdens de ontdekkingsreis van mr. Jacob Roggeveen, 1721-1722 (met kaart) . 183 pagina’s.
Bevat o.m. C. de Waard, De rand van het eiland Walcheren in 1546. Met eene schetsteekening van P.L. Bolier, naar aanwijzingen van H. Van Gelderen; F.E. baron Mulert, Eenige aanvullingen en verbeteringen op het Scheepsjournaal gehouden op het schip Tienhoven tijdens de ontdekkingsreis van mr. Jacob Roggeveen; A.H. Kan, Een beschrijving van Zeeland uit de eerste helft van de 16e eeuw. 158 pagina’s.
D. de Rijcke, De anti-togabeweging te Middelburg voor ruim een halve eeuw. Een bladzijde uit Middelburgs kerkelijk verleden; R. Fruin, De oorsprong van de familie Van Borsselen van der Hooghe; L.A.J. Burgersdijk Jr., Een beschrijving van Zeeland uit de eerste helft van de 16e eeuw uit het Latijn vertaald; P.K. Dommisse, De la Rue’s Dierick Ruyters, geen Middelburger. 182 pagina’s.
Bevat o.m. J. de Hullu, Over de oprichting van eenige Protestantsche gemeenten in Westelijk Zeeuwsch-Vlaanderen en de herstelling of den bouw van haar kerkgebouwen in de zeventiende eeuw; D. Schoute, De levensloop van een ziekenhuis, Geschiedenis van het Gasthuis te Middelburg; . 285 pagina’s.
Bevat o.m. J. de Hullu, Aanteekeningen over de veranderingen der zeekust nabij Breskens van omstreeks 1660-1700; P.J. de Kruyter, De Vereeniging tot Christelijke Verzorging van krankzinnigen in Zeeland en “Vrederust”. 107 pagina’s.
o.m. P Bevat.J. van Bortel, Zeeuwsch-Vlaanderen, Westelijk deel, vóór en tijdens de Fransche overheersing; J.H. van ’t Hoff, De vroegere Portugeesch-Joodsche gemeente en de kerkeraad der hervormde gemeente te Middelburg; A.A. van Schelven, Hermanus Faukelius; A.A. van Schelven, Franciscus Gomarus. 37 pagina’s.
Bevat o.m. Bijdrage tot de geschiedenis van het Sint-Jansgasthuis te Aardenburg (1528-1604); J.R. van Eerde, De beteekenis van het woord Walcheren. 88 pagina’s
Bevat o.m. P.J. van der Feen Jr., Aanteekeningen bij Nehalennia-Literatuur; K.E. Freitag, Wulpen; A. Meerkamp van Embden, Nieuw gevonden brieven van Jacob Cats en zijne familie (met twee illustraties); Fr. Verdoorn, Historisch overzicht der Zeeuwsche Floristiek.
84 pagina’s.
Bevat o.m. U.J. Mijs, Uit het leven van Ds. Theodorus Westhovius (in 1673 en 1675/76 vlootpredikant van Michiel Adrsz. De Ruyter).
144 pagina’s.
Bevat o.m. A. Meerkamp van Embden, De lotgevallen van het miraculeuze Maria-schilderij te Vrouwenpolder na de Hervorming.
204 pagina’s.
Bevat o.m. F.P. Polderdijk, DeArne en het Arnemuidsche voetpad (met eene kaart); A. Meerkamp van Embden, Nieuwe gegevens over het Bestuur van Walcheren in den landsheerlijken tijd. 96 pagina’s.
Bevat o.m. A. Meerkamp van Embden, Het Album Amicorum van Petrus Hondius 1578-1621. Predikant te Terneuzen, 1604-1621. L.A.J. Bergersdijk Jr., Speurtocht tusschen de bladen van het Album Amicorum van Petrus Hondius, 6 ill
114 pagina’s.
Bevat o.m. Th. Raven, Megaceros euryceros latifrons subsp.nov., Beiträge zur Kenntnis der Riesenhirschrassen (1 plaat); A.Meerkamp van Embden, Middeleeuwsche, in een muur der Abdij te Middelburg gevonden documenten, 1 ill. 231 pagina’s.
Bevat o.m. J.A. Hubregtse, De Haymanlanden opSchouwen, Walcheren en Westvoorne (met kaarten); A. Meerkamp van Embden, Een Zeeuwsch onderzoek naar de afstamming der Noord-Amerikaansche familie Roosevelt (met eene kaart); A.B. van Deinse, Het zeegedrocht uit het Hellegat van 1757, met eene afbeelding. 125 pagina’s.
Bevat o.m. A. Scherpenisse, Uit de geschiedenis van Poortvliet en Tholen en hun omgeving voor 1350. 140 pagina’s.
Bevat o.m. D. Schoute, Uit het jongste verleden der Geneeskunde binnen de Middelburgsche samenleving; P.L. Tack, Hayman; A.Dekker, Het ontstaan van de ordonnantie op de scholen van 1591 te Middelburg; P.L. Tak, Het Zwarte-monnikenhuis; A.W. Vlam, De veranderingen in de mond van de Westerschelde van het begin der 16eeeuw tot omstreeks 1800, 2 ill.; J.J. Polderman, Een en ander over den Oost-Hinkelenpolder; P.J. Meertens, Jacob en Johanna Hobius, twee Brouwershavense dichters. 80 pagina’s.
Bevat o.m. W.S.M. van Benthem Jutting, Marine organisms in the Island of Walcheren (Netherlands) during the inundation, October 1944-October 1945; P.J. Bouwman, Uit de geschiedenis der landbouwonderneming De Wilhelminapolder; A.W. Vlam, Bijdragen tot de geschiedenis van de Schelde; H.W. Fortgens, De Latijnse scholen te Veere en Arnemuiden. 73 pagina’s.
Bevat o.m. P.J. Meertens, Het album amicorum van Jonas van Reigersberch;H.W. Fortgens, De Latijnse school te Vlissingen; J. Belonje, Iets over de heerlijkheid Cats; A. van Luyk, Verband tussen de regenval te Vlissingen in de jaren 1861 tot 1922 en de positie van de Maan en Mercurius. 74 pagina’s.
50 Bevat o.m. E. Thevenot en H. Hardenberg, Nogmaals Nehalennia 1 ill.; C.
Wijffels, De oudste rekening der stad Aardenburg (1309-1310) en de opstand van 1311; P.J. Meertens, DeGroot en Heinsius en hun Zeeuwse vrienden; Jhr. J. Schuurbeque Boeye, Het schilderijenbezit der gemeente Zierikzee, 3 ill.; H.W. Fortgens, Een Latijnse school te Oostburg. 112 pagina’s.
Bevat o.m. P.R. van der Feen, Twee mensenrassen inZeeland, een inleiding en literatuuroverzicht; A.J. van Bork-Feltkamp, Anthropologica uit oude Zeeuwse begraafplaatsen; G. Taal, Het graafschap Zeeland en zijn verhouding tot Holland in de landsheerlijke tijd; Zeeuws dagboek 1964, Personalia 1964. 101 pagina’s.
Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen 1769-1969. Jubileumuitgave van het Archief ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Genootschap in 1969. Hierin de volgende bijdragen:
W.S.S. van Benthem Jutting, Leendert Bomme 1727-1788; een 18-de eeuwse bioloog te Middelburg. 15 p., 4 ill.
C.A. van Swigchem, 200 jaar monumenten van bouwkunst in Zeeland; wat verdween en wat behouden bleef voor het heden en voor de toekomst. 54 p., 50 ill.
M.A. Geuze, De landbouw op een keerpunt. 3 p.
T.A.J.W. Schorer en M.C. Verburg, Verleden en toekomst van het economische Schelde-landschap. 4 p.
Zeeland in beeld. 80 ill.
C. Kannegieter, Lijst van Verhandelingen, Nieuwe Verhandelingen, Nieuwe Werken en Archief uitgegevendoor het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, gevolgd door registers van auteurs, aardrijkskundige namen en onderwerpen.
Van deze bijdragen zijn geen overdrukken aanwezig.
Totaal 165 pagina’s.
Bevat o.m. J.R. Glaubitz, Rede bij het tweehonderdjarig bestaan van het Genootschap; H.C.M. Ghijsen, Zeeuwse vrienden van Betje Wolff-Bekker; W.S.S. van Benthem Jutting, Marinus Slabber (1740-1835) amateur-zoöloog in Zeeland, 3 ill.; W.S.S. van benthem Jutting, Erepenning voor Leendert Bomme teruggevonden, 1 ill.; P.J. Meertens, Een Middelburgse burgerfamilie uit de negentiende eeuw. Kornelis Baart en zijn dochters; M.P. de Bruin, Over dijkgraven en polderjongens,2 tekeningen; G.F. Sandberg, Zevenhonderd jaar overzetveren in Zeeland, met uitsl. Kaart. Totaal 124 pagina’s.
Bevat o.m. Toespraak door P. Stuart bij de opening van de Nehalennia-ten Middelburg; I . Ovaa, Het landschap van Zeeland in de Romeinse tijd, 5 ill.; H.J.A. van den Bossche, De plaats van de St Bavokerk te Aardenburg in de ontwikkeling van de Scheldegotiek.
86 Pagina’s
Bevat o.m. W.S.S. van Benthem Jutting, Lotgevallen van het Natuurkundig
Gezelschap te Middelburg in de 19e en 20e eeuw; J.H. Kluiver Historische orgels in Zeeland I,
Noord en Zuid Beveland, 10 ill.; C.M. van Hoorn, Levinus Lemnius en Willem Lemnius,
twee 16e eeuws medici. Tweede gedeelte; H.J. Kok, Inventaris van de kerkpatrocinia in het
Zeeuwse deel van het Middeleeuwse bisdom Utrecht.
233 pagina’s
Bevat o.m. C.M. Verkroost, De levensbeschrijving van de Zeeuwse arts
Paulus de Wind ( 1714-1771 ) door zijn zoon Samuel; J.H. Kluiver en W.H. van Dort,
Historische orgels in Zeeland II, Walcheren, 18 ill.; A.M. Dumon Tak,
De pleistocene zoogdieren in Zeeland, 19 ill.
156 pagina’s
Bevat o.m. H.J.F.M. van den Eerenbeemt, Repressieve maatregel tegen de
bedelarij in de 17e en 18e eeuw in Zeeland;
163 Pagina’s
Bevat o.m. D.J. Roorda en H. van Dijk,
Het patriciaat in Zierikzee tijdens de Republiek, 16 ill.;
P. Scherft, Luctor et emergo, 1586 – 1634.
Studie over wapen en wapenspreuk van Zeeland, 47 ill.
245 Pagina’s
Bevat o.m. H.J. Zuidervaart en H. Hoitsma,
Een Zeeuws planetarium uit de tweede helft van de 18e eeuw, 21 ill
176 Pagina’s
Bevat o.m. H.J. Zuidervaart, Mr. Johan Adriaen van de Perre ( 1738 – 1790 ).
Portret van een Zeeuws regent, mecenas en liefhebber van nuttige wetenschappen, 51 ill.
201 Pagina’s
Bevat o.m. W.W. Mijnhardt, Wetenschapbevordering onder het Ancien
Regime: het Zeewsch Genootschap der Wetenschappen 1765 – 1794 , 32 ill
136 Pagina’s
Bevat o.m. In memorian dr. Mia I. Gerhardt; V. Enthoven,
‘Veel vertier’. De Verenigde Oostindische Compagnie in Zeeland,
een economische reus op Walcheren; R.M. van Heeringen,
Archeologische Kroniek van Zeeland over 1988.
156 Pagina’s
Bevat o.m. H. de Jong, Jacobus Willemsen (1698-1780),
Lampeaans godgeleerde in het ‘dierbaar’Middelburg.
146 pagina’s.
Bevat o.m. P. A. Henderikx,Walcheren van de 16e tot de 12e eeuw.
Nederzettingsgeschiedenis in fragmenten; R.M. van Heeringen,
Archeologische kroniek van Zeeland over 1992.
216 pagina’s.
Bevat o.m. P. Blom, De zeldzaamheden op het gemeentehuis voorhanden.
Het stadhuis van Veere en zijn inrichting.
255 pagina’s.
Bevat o.m. A.J. Gierveld, Tegels op Walcheren.
De betegeling van het Hof van Zeeland in de 17e eeuw.
104 pagina’s.
G.G.Trimpe Burger-Mekking, Prijsvragen en conceptprijsvragen van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen uitgeschreven in het tijdvak 1769-1860
J.P. Bekker en K. Mostert, Muizen in de delta, een inventarisatie van de twintigste eeuw
G.G.Trimpe Burger-Mekking, Een Zeeuws gezelschap naar Spa in 1736, de transcriptie van een reisjournaal
J.H. Kluiver ( ) en P.T.E.E. Rosenberg, Wagenaarstraat 1, een middeleeuws ‘hofhuis’
H.J. Zuidervaart, Het natuurbeeld van Johannes de Mey (1617-1678) hoogleraar filosofie aan de Illustere School te Middelburg