uitgelicht
collectie-
stuk

Zeeuws Genootschap neemt het op voor mozaïek Britannia

17 augustus 2021

In de pers is de laatste maanden aandacht  geweest voor het beroemde mozaïek op de binnen- en buitenmuren van voormalig hotel Britannia in Vlissingen. Het verhaal is bekend: het hotel, dat al jaren leegstaat, wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Voor het mozaïek, een kunstwerk van ruim 100 meter lang, is geen plaats meer. Het is inmiddels vakkundig verwijderd en ligt nu opgeslagen bij de Gemeentewerf. Het Zeeuws Genootschap, de Erfgoedvereniging Heemschut, de Gemeente Vlissingen en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed  werken momenteel samen in de voorbereidingen om het kunstwerk te conserveren, te restaureren en op zoek te gaan naar een geschikte locatie waar het blijvend kan worden tentoongesteld.

Wat nog niet heel bekend is, is dat de stad en de provincie goud in handen hebben met deze zee-mozaïeken die kunstenaar Louis van Roode in de jaren vijftig ontwierp en vervaardigde. Elk stukje is apart met de hand gemaakt, geleurd en gebakken. Volgens de DoCoMoMo, de internationale organisatie die zich bezighoudt met onder andere wederopbouwkunst, is het een kunstwerk van internationale allure, vergelijkbaar met het werk van Gaudi. Het is het meest bijzondere kunstobject dat Vlissingen heeft: de cultuurhistorische waarde is zo groot dat het zeker een nationaal en zelfs internationaal publiek zal trekken wanneer het wordt tentoongesteld.

Nu de mozaïeken zijn verwijderd en veiliggesteld, kan de Rijksdienst Cultureel Erfgoed de procedure voor de waardestelling gaan starten. Daarna kunnen er gedetailleerde plannen worden gemaakt  en kan worden gestart met het bij elkaar brengen van de benodigde financiële middelen door middel van crowdfunding en fondsenwerving. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte!


Klik hier of op de foto hieronder voor een uniek overzichtsalbum in foto’s van de mozaïeken in de volgorde van rechts naar links. Dus eerst de mozaïeken uit 1954 aan de gevels A, B, C, D en E. Daarna de mozaïeken uit 1960: de gevels F, G, H en J. Bij een aantal foto’s is een sterretje gezet: dat zijn de foto’s die vorige week op de Gemeentewerf zijn gemaakt. Dit geeft een mooie inventarisatie van de mozaïeken, hun plaats op de gevels en ook een beeld hoe vooral een aantal mozaïeken aan de gevels E, F en G zijn geschonden door de bouw van een terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *