uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: Penning Domburg 800 jaar stadsrechten

16 juni 2024

In 1223 werd door graaf Floris IV, bijgestaan door Dirk van Voorne burggraaf van Zeeland, aan het dorp Domburg de rechten van een stad verleend. Dat feit is 800 jaar later herdacht met feestelijkheden en het boek Domburg, vergezichten over 800 jaar stad onder redactie van Jeanine Dekker.

Dat boek inspireerde de Warmondse penningkunstenaar Jan Paul Kruimel tot het maken van een penning die in de collectie van het KZGW niet mag ontbreken. Jan Paul Kruimel is al 40 jaar bezig om penningen te maken, naast zijn werk als secretaris van de Kanselarij der Nederlandse Orden, adviseur koninklijke onderscheidingen en plaatsvervangend raadsheer bij het Gerechtshof in Amsterdam. Dat leverde een indrukwekkend oeuvre op van penningen en objecten met een breed scala aan onderwerpen. Hij is daarnaast participant van het Badhotel Domburg en zo een regelmatige gast in de badplaats. De penning is gemaakt in een oplage van acht exemplaren, waarvan zes exemplaren voor verkoop. Deze aanwinst is er daar een van, direct van de kunstenaar betrokken.

De penning is gegoten in zeeblauw gepatineerd kunstporselein met een diameter van 75 mm en een gewicht van 92,5 gram. Het is voor het eerst dat een penning gemaakt van dit materiaal in de collectie wordt opgenomen.

Op de voorzijde de toren uit het wapen van de gemeente Domburg. Omschrift: 800 JAAR STADSRECHTEN. Onder de toren de naam van de stad: DOMBURG. De toren straalt uit dat Domburg een ommuurde stad zou zijn, maar verdedigingswallen heeft Domburg nooit gehad.

Op de keerzijde In cirkelvorm geplaatst negen staande, juichende en dansende figuren die symbool staan voor de badgasten die in Domburg komen genieten. Omschrift: DE ALLERLUSTIGSTE STAD IN ZEELAND. Onderaan de signatuur K.

Het omschrift is ontleend aan de Cronyk van Mattheus Smallegange. In het hedendaagse taalgebruik staat ‘lustig’ voor ‘geneigd zijn bezig te zijn’, ‘zin hebben iets te ondernemen’ en symboliseert het een frisse opgewektheid.

(omschrijving van de kunstenaar)