uitgelicht
collectie-
stuk

Aanwinst: Gildepenning Zijdelakenkopers en Kramers 1592

16 juni 2024

De oudst bekende presentiepenning van het Middelburgse Zijdelakenkopers- en Kramersgilde stamt uit het jaar 1592. Van deze penning zijn tot nu toe zeven exemplaren bekend. Het KZGW heeft deze penning niet in de collectie. Op de voorzijde staat een lakenwinkel met een verkoper achter de toonbank die een hoeveelheid uitmeet. Voor de toonbank twee klanten. Op de keerzijde een gekroonde Spaanse hoed met veer tussen een kan, een bril en een snuiter, een stuk laken en nog wat andere attributen. De diameter van deze oudste penning is kleiner dan die van zijn opvolgers: 38 mm terwijl de minder zeldzame penningen die vanaf 1656 in gebruik kwamen een diameter hebben van 55 mm.

Recentelijk reageerde de metaaldetector van Jeroen Karstens bij zijn zoektocht op een weiland ten oosten van Roosendaal op een verweerde penning met een beeldenaar die overeenkomt met die oudste penning van 1592.

Jeroen schenkt dit exemplaar aan het KZGW omdat deze een waardevolle aanvulling van de rijke collectie gildepenningen is en daarmee goed bewaard en toegankelijk blijft voor nader onderzoek. De conservator beveelt aan deze schenking in dank te aanvaarden.

De diameter van deze oudste penning is kleiner dan die van zijn opvolgers: 38 mm terwijl de minder zeldzame penningen die vanaf 1656 in gebruik kwamen een diameter hebben van 55 mm.